Wednesday, January 4, 2012

Benarkah Lelaki lebih banyak penyakit

SEJAUH manakah kebenaran pendapat mengatakan wanita kaum yang lemah. Daripada segi fizikal dakwaan ini mungkin benar tetapi tahukah anda ada banyak bukti yang menunjukkan lelaki sebenarnya jauh lebih lemah berbanding wanita terutama dalam aspek kesihatan.


Ini bukan setakat cakap kosong tetapi mempunyai sokongan statistik. Mungkin faktor keturunan dan hormon mempengaruhi beberapa aspek tertentu seperti taburan lemak badan.

Pada lelaki lemak berkumpul di bahagian abdomen (bentuk epal) yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, kencing manis, kanser dan strok.

Manakala bagi wanita, pengumpulan lemak lebih tertumpu pada punggung dan paha. Walaupun kegemukan atau obesiti bentuk pir juga berbahaya tetapi ia tiada kaitan rapat dengan penyakit jantung yang boleh menyebabkan kematian.

Laporan Pusat Kawalan Penyakit (CDC) 2004 menyenaraikan 10 pembunuh utama lelaki Amerika diterajui penyakit jantung (28.4 peratus), kanser (24.1), kemalangan (5.8), strok (5.2), penyakit sekatan pernafasan kronik (COPD, 5.1), kencing manis (2.8), influenza dan pneumonia (2.4), bunuh diri (2.1), buah pinggang (1.6) dan penyakit hati kronik (1.5).

Senarionya mungkin berbeza sedikit dengan keadaan di Malaysia tetapi penyakit jantung masih menjadi pembunuh nombor satu negara ini, diikuti kanser. Jumlah pesakit COPD juga dijangka bertambah kerana jumlah perokok di negara kita semakin meningkat. Pesakit kencing manis dan tekanan darah tinggi juga berkali ganda jumlahnya.

Malah, berdasarkan maklumat kesihatan Mayo Clinic, tabiat atau gaya hidup lelaki juga menyumbang kepada kematian awal kerana lelaki lebih ramai merokok, minum minuman keras, menyalahguna dadah, terbabit aktiviti seks bebas dan menjadi mat rempit.

Namun satu perkara yang jelas dan nyata, kebanyakan kes kematian awal dapat dielakkan.[Gambar hiasan]

Sakit jantung menjadi pembunuh utama rakyat negara ini tetapi lebih banyak kes membabitkan lelaki. Kes sakit jantung di kalangan wanita biasanya hanya berlaku selepas menopaus iaitu 10 hingga 15 tahun lebih lewat berbanding lelaki.

Risiko penyakit jantung boleh dikurangkan dengan amalan gaya hidup sihat, mendapatkan rawatan sewajarnya untuk merendahkan kolesterol, kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Pembunuh kedua ialah kanser. Walaupun ada kanser yang tidak diketahui puncanya, kajian menunjukkan rokok boleh menyebabkan banyak jenis kanser terutamanya kanser paru-paru dan mulut. Justeru jalan mudah untuk lebih sihat ialah berhenti merokok.

Angka kematian akibat kemalangan di jalan raya tidak pernah susut. Sedihnya masih ada stigma memandang rendah kepada sikap berhati-hati dan menganggap pemandu perempuan lebih cenderung terbabit dalam kemalangan.

Begitu juga dengan kemalangan di tempat kerja, jenis pekerjaan berbahaya dan berisiko tinggi, terdedah kepada bahan kimia berbahaya serta pencemaran yang kesemuanya berkait rapat dengan lelaki.

Peluang mendapat strok antara lelaki dan perempuan adalah sama. Malah kajian menunjukkan lelaki mempunyai peluang yang lebih baik untuk sembuh.

COPD adalah antara penyakit yang dimonopoli lelaki tetapi kini lebih ramai wanita turut berisiko menghidapnya. COPD juga berkait rapat dengan kanser paru-paru kerana kedua-duanya disebabkan tabiat merokok.

Kencing manis dan kegagalan buah pinggang juga boleh menyebabkan kematian jika tidak mendapat rawatan sewajarnya. Pada 2002, dianggarkan lebih 34,000 lelaki Amerika mati akibat kencing manis dan kegagalan buah pinggang berfungsi meragut lebih 19,000 nyawa.

Komplikasi kencing manis yang tidak terkawal boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, strok dan penyakit jantung.

Dianggarkan satu pertiga pesakit tidak sedar menghidap kencing manis sehinggalah mengalami kesan penyakit seperti mati pucuk atau disfungsi erektil (ED), kerosakan saraf terutama pada kaki yang menyebabkan kaki selalu rasa kebas, pandangan menjadi kabur dan buah pinggang rosak.

No comments:

Post a Comment

Teddy Bear Hospital MediSZA

Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 1 UniSZA. Pada 18hb Feb 2017 , MediSZA dengan kerjasama dari pihak Mydin Gong Badak dan IMAM...