Saturday, May 28, 2011

PESANAN SEORANG TEMAN.....

 Assalamualaikum...dalam kita menempuh peperiksaan yg lepas..byk dugaan yg kita dapat..semua mesti setuju yg exam eos kita (for first year) agk susah kan??? (bukan agak memg susah pn...=;=)....insyaAllah...di sini sy ingin kongsikan post seorang teman kita di facebook mengenai pandangannya mengenai eos baru2 ni....maybe berguna wat suma sebagai pembakar semangat dalam penantian penuh debaran menunggu result eos kita....juga wat kakak2 dan abg2 yg akan menempuhi peperiksaan profesional exam esok...^-^...



Assalamualaikum kawan2….hehe…=)…mesti skrg nih korang rase agak lega ckit kan coz kte dah jwb essay question n osce td…Alhamdulillah…w/pun esk still ade MCQ lg…tpi…..mcm xrisau sgt kot(ape??!!xrisau???!!)….ye lah…at least boleh lah `goreng’ …gunekan kepakaran menggoreng kte semaksimum yg mgkin esk…=)…

Btw..just nak tanye,mcm mne dgn paper essay n osce yg korg dah buat tuh????rase2nyer puas hati tak????oppss!!!xpyh bg tau…tepuk dada n tanye selera….pandai2 lah jwb sndri dlm hati ye…to be honest…actuallynyer sye pun agak sedih dgn ape yg sye dah jwb….kdg2 rse mcm jawapan tuh xmcm student medic pun…tpi xpe,ape2 pun tetap bersyukur kan sbb dah selesai.

Alhamdulillah..….tawakal je…benda dah lepas…xpyh nak pkir2 lagi,bukan dpt benefits ape2 pun btul x????w/pun xdpt jawab sebaik mungkin,bersyukur lah sgt2 pade Allah sbb bg kte kesihatan yg baik,dpt duduk kat bilik yg be`air cond’ time exam ari tuh(bayangkan klu Allah tentukan electric xde ari tuh,xke semua jadi ‘human fried’ kat dlm dewan tuh),pen yg ade dakwat,bas yg disediakan n byk lg lah….

Kpd kwn2 sye yg xdpt nak perform seberapa well utk paper yg lepas(especially ttg paper essay) kat luar sana tuh(trmasuk sye…)..satu benda jew sye nak stress kan,kwn2  jgnlah sedih2 ye….nikmat n rezeki Allah tu luas n besar….klu Allah nak bagi kte semua lulus,InsyaAllah kte akan lulus….

“Sesungguhnya urusan-nya apabila Dia menghendaki sesuatu Dia hanya Berkata kepadanya,`Jadilah!’Maka jadilah sesuatu itu”
                                                                                                           Surah Yassin :82

Tpi..Xboleh nak tipu lah kan,sedih tuh mmg ade…kdg2 bce notes dah bertimbun2 tpi ble time exam still xboleh nak jwb dgn baik….lupa tuh lah,lupa nih lah…kdg2 rase mcm baik xpyh bce…btul x????huhuhu….xbtul2..hehehe…ape yg penting,before tawakal pd Allah,kte knelah usaha dlu….insyaAllah ade ganjaran bg org yg berusaha…tawakal tuh kenelah seiringan dgn usaha….yg penting kte dah buat semampu yg kte boleh…just do the best n Allah will take care the rest….

“Tidak!Barangsiapa menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah,dan dia berbuat baik,dia mendapat pahala di sisi Tuhan-nya dan tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati”
                                                                                               Surah Al-Baqarah:112

“(Dia-lah)Allah,tidak ada tuhan selain Dia.Dan hendaklah orang-orang Mukmin bertawakal kepada Allah”
                                                                                         Surah at-taghabun:13

Nampak x???dlm Al-Quran pun dah tertulis,tawakal je pada Allah.. yg lepas tuh lepas…mmg xde sape lg yg dpt tolong kte skrg nih kecuali Allah..doa byk2 semoga kte semua lulus kan EOS kali nih..Allah adalah sebaik2 penolong kte…dlm Al-Quran pun ade sebutkan….

“Wahai orang –orang yang beriman!Mohonlah pertolongan(kepada Allah)dengan sabar dan solat.Sungguh,Allah beserta orang-orang yang sabar.”
                                                                                                  Surah al-Baqarah:153

“Tidakkah kamu tahu bahwa Allah Memiliki kerajaan langit dan bumi?Dan tidak ada bagimu pelindung dan penolong selain Allah”
                                                                                                   Surah al-baqarah:107

Memang normal lah kan,hidup nih memang xlari dari dugaan n ujian kdg2 dlm hati nih nak je jerit…`Ya Allah!kenapa kau uji aku mcm nih??? ‘…tpi cuba tgk baik2 ayat nih..

“Apakah manusia mengira bahwa mereka akan dibiarkan dgn mengatakan,”Kami telah beriman,”dan mereka tidak diuji?
                                                                                                    Surah al-ankabut:2

Kwn2…ade hikmah disebalik semua benda yg berlaku tuh…Allah xuji sengaja2…Allah tahu kte semua kuat utk terima ujian nih…percayelah…ade hikmah atas smua yg terjadi..

“Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu,padahal itu baik bagimu,dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu.Allah Mengetahui,sedang kamu tidak mangetahui”
                                                                                                     Surah Al-Baqarah:286

“Allah tidak Membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…”
                                                                                                    Surah Al-Baqarah:286


SubhanAllah….hebat kan kuasa Allah….jadi kwn2 lepas nih xpayah lah nak risau sgt ye….do better for the next mcq n also for the next exam….don’t give up!!akhir kata,sye tinggalkan kwn2 dgn satu ayat Al-Quran nih…best sgt makna dia….hayati lah ye…Wallahualam…Assalamualaikum..
salam sayang dari HABIBATULLAH....


“Dan Dia Memberi rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya.Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah,niscaya Allah akan Mencukupkan (keperluan)nya.Sesungguhnya Allah Melaksanakan urusan-Nya.Sungguh,Allah telah Mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu”
                                                                                                     Sural Ath-Thalaq:3


InsyaAllah....moga2 cebisan2 nasihat yg diutarakan oleh sahabat kita tadi dapat sedikit sebanyak memotivasikan kita....ingat wahai kawan2 n senior2ku sekalian sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik penolong...setelah berhempas pulas berusaha mohonlah kepadaNya...insyaAllah..Allah akan memperkenankannya...namun begitu ikhlaskan lah niat kita belajar ini semata-mata kerana Allah....semoga jihad kita menntut ilmu ini diredhai dan diberikan pahala olehNya...

Untuk kakak2 n abang2 2nd year...kami mengucapkan selamat menduduki professional exam esok....maafkan lah kami (budak2 1st year ni) kalo ada benda yg kami wat ada menyinggung hati kakak2 n abg2 suma yer....insyaAllah,kami doakan all the best for the seniors and hope all of u can proceed to the clinical year.....aminnn.....

Sekian wasalam....

1 comment:

  1. nice....semoga para pembaca dapat mengambil pengajaran di atas semua ini...harap juag agar kita dapat jadi doktor Islamik seterusnya berjaya dunia & akhirat...jadikan profession ini sebagai jalan dakwah...niat kerana ALLAH...pasti, ALLAH memberi bantuan atas ujian yg mendatang....sayang korang sume...

    ReplyDelete