Wednesday, February 22, 2017

Teddy Bear Hospital MediSZA

Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 1 UniSZA.

Pada 18hb Feb 2017, MediSZA dengan kerjasama dari pihak Mydin Gong Badak dan IMAM Children and Teens Super Teams (IMACATS) telah mengadakan satu program komuniti "Teddy Bear Hospital MediSZA (TBHM)". Program ini telah dijalankan sebanyak 6 kali di seluruh Malaysia dan kali pertama di peringkat negeri Terengganu.

Program ini telah dirasmikan oleh Dekan Fakulti Perubatan, Prof. Dr Nordin bin Simbak. Turut serta, Duty Manager Mydin Gong Badak, En Abdullah Long, Penasihat MediSZA dan TBHM, Dr Rosmawati bin Mat Ali.


Program ini membawa objektif bagi menghilangkan rasa resah atau "anxiety" kanak-kanak ketika berjumpa doktor di hospital mahupun klinik. Sebanyak 9 station telah disediakan kepada kanak-kanak dan ibu bapa yang hadir pada hari tersebut.

Station 1: Registration
Kanak-kanak akan diberikan buku kesihatan Teddy Bear mereka dan doorgift juga turut disediakan. Station 2: Teddy's Vital Signs
Di station ini, kanak-kanak didedahkan dengan rutin kebiasaan doktor apabila berjumpa pesakit seperti mengambil tekanan darah, temperature dan mereka juga diberi kesempatan untuk mendengar sendiri degupan jantung mereka.Station 3: Teddy sees a Doctor
Di sini, kanak-kanak diberikan situasi seperti 'teddy bear patah kaki', 'luka' dan sebagainya. Melalui situasi tersebut, kanak-kanak diajar bagaimana untuk membalut tangan yang patah dan merawat luka.


 
Station 4: Teddy sees Dentist
Station ini melibatkan volunteer dari Jabatan Pergigian HSNZ yang mana mereka didedahkan dengan kesan makanan manis terhadap gigi, cara-cara menggosok gigi yang betul dan cara menjaga kesihatan mulut.Station 5: Healthy Eating
Kerjasama dari pelajar-pelajar Nutrition and Dietetic Students Association (NADSA) UniSZA dalam mengendalikan station ini dilihat dapat mengajar kanak-kanak tentang cara memilih makanan yang betul berdasarkan piramid makanan dan pinggan makanan.Station 6: Lets Wash Hands!
Melalui station ini, kanak-kanak diajar tentang cara-cara untuk membasuh tangan dengan 7 langkah yang betul. Penyertaan nurse-nurse dari bahagian Infectious Control HSNZ memeriahkan lagi station ini.Station 7: Exercise!
Seperti namanya, station ini menggalakkan kanak-kanak untuk melakukan senaman. Pelbagai jenis senaman seperti "Chicken dance" dan permainan bola telah disediakan.Station 8: Teddy sees a Pharmacist
Untuk station ini, tumpuan lebih diberikan kepada ibu bapa yang mana mereka diajar mengenai cara-cara memberi ubat yang betul kepada anak-anak, jenis-jenis ubat dan kesannya terhadap kanak-kanak. Penglibatan doktor-doktor dari Jabatan Farmasi HSNZ memeriahkan lagi station ini.
Station 9: Paeds Emergency
Station ini juga memberi tumpuan kepada ibu bapa mengenai langkah-langkah untuk apabila berhadapan dengan situasi kanak-kanak tercekik dan tidak sedarkan diri yang memerlukan bantuan resusitasi CPR.Jutaan terima kasih diucapkan kepada penaja-penaja program TBHM:
1. Dumex Dugro
2. IMACATS
3. Pfizer
4. Salam Hospital
5. Pelajar2 UniSZA
6. Penasihat MediSZA

Akhir sekali, ucapan tahniah kepada pengarah program, Saudari Nur Farahain binti Mustafa kerana telah menjalankan program ini dengan sejayanya. Tidak lupa juga kepada semua AJK yang bertungkus -lumus bagi memastikan kejayaan program ini. Tidak ketinggalan juga kepada para sukarelawan yang sudi meluangkan masa menyertai dan memeriahkan lagi suasana TBHM.
Sekitar Teddy Bear Hospital MediSZA:|18th Februari 2017|

"UNITY FOR THE SAKE OF HUMANITY"


No comments:

Post a Comment